Jump to content

Pozdrav goste!


Slobodno se registriraj ukoliko želiš sudjelovati u raspravama i zabavljati se s ostalim forumašima!

Photo

Masoni - Slobodni Zidari


 • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Freya

Freya

  goddess of eydis

 • Član
 • PipPipPipPip
 • 8714 posts
 • LocationOsijek

Posted 01 Dec 2008 - 20:15

Masoni, također nazivani i "slobodni zidari" (engl. free masonry = slobodno zidarstvo, francuski franc-maçonnerie) je mistični, strogo hijerarhijski organiziran pokret koji je nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i trokut.

Posted Image

Isključivo je muško društvo ‘osnovano na najčišćim načelima pobožnosti i vrlina’;
Prve masonske lože nastale su u Engleskoj. Uoči Ivandana 24. lipnja 1717. godine, četiri londonske lože stvorile su veliku ložu za London i Westminster, koja je šest godina kasnije postala Velika loža Engleske. Masonerija je u Engleskoj bila oružje kojim se služila britanska politika, a u 19. stoljeću sve više ima utjecaja na druge države preko određenih loža. Članovi nekih loža bili su, među ostalima, engleski kraljevi i poznati političari Edvard VII., David Loyd George, Winston Churchill i dr

Postoje mnoge priče i legende o porijeklu Masona, koje govore da Masonstvo potječe čak od Adama ili graditelja kule Babilonske!! Jedna od poznatijih priča je ona koja se odnosi na Salamonov hram koji su gradili brojni fenički i sirijski graditelji. Navodno je vođa graditelja bio Hiram Abiff, koji je posjedovao veliko znanje i mudrost. Tri pomoćnika su ga jednom prilikom zatražila da im oda svoje tajne, ali je on odbio. Zbog toga su ga ubili. Prema toj verziji masonstvo je zaista udruga koja seže u početke ljudske povijesti, s brojnim tajnim znanjima. Ono je preživjelo na Orijentu do križarskih ratova, kada su ga templari donijeli na zapad.

Danas i masoni i dobar dio njihovih protivnika odbacuje ove priče kao legende: Masonstvo je proizišlo iz srednjovjekovnih cehova. Naime, zidari su bili slobodniji, traženiji i ugledniji od ostalih radnika. Imali su veća prava nego drugi obrtnici.
Masoni su progonjeni i zabranjivani u mnogim državama od strane svjetovnih vlasti. Mnogi vladari prosvjetitelji su ih progonili; drugi su i sami bili masoni. U mnogim katoličkim zemljama dugo su bili zabranjeni, u drugima ih se progonilo zbog sumnje da njihova tajnost podrazumijeva režimu nepoćudne ideje, pa čak i sotonizam!


To be continued........

#2 Klosharr

Klosharr

  The Wild Rover

 • Član
 • PipPipPipPipPipPip
 • 18511 posts

Posted 01 Dec 2008 - 20:23

po nekim teorijama i Jack The Ripper je bio mason, a iza svih njegovih ubojstava stoji zavjera koja bi prikrila neki ozbiljni skandal, najvjerojatnije (nagađa se) nevjeru britanskog princa koja je za poslijedicu imala djete sa prostitutkom, a i sam princ je pobro sifilis...

pouka - jebite pametno, jebite sa zaštitom...

#3 Freya

Freya

  goddess of eydis

 • Član
 • PipPipPipPip
 • 8714 posts
 • LocationOsijek

Posted 07 Dec 2008 - 18:52

Aevo još malo o masonima...... :loving:


Mnogi masonski autori vole istaknuti kako danas u slobodnom zidarstvu više zapravo nema tajni ili su tajni preostali jedino obredi i znaci raspoznavanja. S druge strane, pak, za protivnike masonstva upravo će sama tajnost rada biti dokazom nepoštenih namjera!
Mistični obredi, Biblija kao jedan od simbola u loži, zamjena kršćanskog Boga nejasnim Velikim Arhitektom Svemira, tj. Velikim Gradfiteljem Svih Svjetova i uopće relativiziranjem vjere, stvari su zbog kojih kršćanstvo, a osobito Katolička crkva ima nepomirljiv stav prema slobodnom zidarstvu, još od prve polovine 18. st. do danas.

Već je 1738. godine papa Klement XII. enciklikom In eminenti označio masonstvo heretičkim i zabranio katolicima ulazak u lože uz prijetnju izopćenjem; iako se npr. prve lože u Engleskoj nisi smatrale ateističkima.
protucrkveno djelovanje i nekih loža i otvoreni ateizam u francuskim ložama pojavili su se nešto kasnije, dok će se neke lože opet, deklarirati kršćanskima.
Slobodno zidarstvo se, međutim, širilo i dalje, unatoč enciklikama, no u nekim zeljama one nisu ni proglašavane. Tako se npr. u hrvatskim ložama u 18. stoljeću nalaze i katolički svećenici - od župnika do biskupa!
Manje-više isti stav Crkve prema masonstvu zadržan je i kasnijim enciklikama te Zkoniku kanonskog prava, sve do danas. Veliku revnost u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u borbi protiv masona pokazivali su biskup J. J. Strossmayer i kardinal Alojzije Stepinac.

Posted Image

U proklamiranim ciljevima i načelima slobodnog zidarstva, kao što su npr. borba protiv svakog totalitarizma, tolerancija prema svakoj religiji ili lojalnost prema državi, što bi odgovaralo ideologiji građanskog liberalizma, protivnici nisu vidjeli pravu svrhu postojanja tog društva, već su isticali kako je masonima pravi i krajnji cilj baš suprotno - kršćanstvo, nacionalne države i zavladati svijetom, stvoriti svjetsku vladu i jedan novi, totalitarni svjetski poredak.

U svrhu borbe protiv slobodnog zidarstva njegovi su protivnici u mnogim zemljama osnovali razne protumasonske lige. Teorije urote davale su razna objašnjenja, a prema jednoj od njih, vrlo čestoj, glavni krivci bili bi Židovi, dok lože služe za stvaranje umjetnih Židova.
Argumentacija ovome tražena je u mnogim predmetima u ložama koje imaju židovsko obilježje, u nekim masonskim izrazima ili, npr. u tome da je u islamskim zemljama zanemariv broj amsona, budući da se oni tamo pistovjećuju sa židovstvom.
Općenito uzevši, prema toj teoriji Židovi = slobodni zidari, krivci su za Francusku i Rusku revoluciju, Građanski rat u Španjolskoj, izazivanje Prvog svjetskog rata, organiziranje ubojstva prijestolonasljednika Ferdinanda i za mnoge druge povijesne događaje. Oni se nastoje dokopati svih poluga vlasti u svijetu preko banaka, velikih korporacija, medija itd.

Posted Image

Masoni i sami priznaju veći postotak Židova u ložama u odnosu na ostali dio poulacije, a to obrazlažu njihovim pokušajem emancipacije , u njima nepovoljnim vremenima u samim počecima masonstva i nepostojanjem ograničenja i skrupula u židovstvu u vezi pristupanja ložama.
Totalitarni režimi koji su progonili Židove u pravilu su progonili i masone. Postoji i teza kako ni slobodni zidari, barem oni na nižim stupnjevima, ne zn aju što im je pravi cilja i tko svime upravlja, te da se sve čini iz zakulisnih središta moći.


To be continued....

#4 Freya

Freya

  goddess of eydis

 • Član
 • PipPipPipPip
 • 8714 posts
 • LocationOsijek

Posted 08 Dec 2008 - 00:13

Počeci slobodnog zidarstva sežu u razdoblje srednjeg vijeka, kada su graditelji, tj. pripadnici graditeljskih cehova i bratstava, odnosno zidara katedrala, palača, mostova i drugih javnih građevina, uživali razne privilegije i oslobođenje kod lokalnih vladara i crkve, pa otuda i naziv 'slobodni zidari'.
Narav posla primoravala ih je da se sele iz mjesta u mjesto, iz zemlje u zemlju; bili su neovisni i slobodni ljudi, tj. slobodni zidari. Tada nije bilo arhitekata u današnjem smislu, a arhitektura (Kraljevska Vještina) bila je poznata samo njima, što je njihovo zvanje činilo vrlo cijenjenim.

U vrijeme gotike, koja se u Engleskoj održala nešto duže nego drugdje, imali su vrlo puno posla, a takvo stanje potrajalo je sve do Reformacije. Sastajali su se u svojim ložama uz gradilišta, vladali se prema pisanim pravilima koja su sdržavala i moralne obveze, a unutar njih samih vladala je određena hijerarhija (učenik - pomoćnik - majstor), kao i kod većine ostalih cehova, što će kasnije preuzeti spekulativno slobodno zidarstvo kao tri osnovna stupnja svoje hijerarhije.

Čuvajući svoja znanja, nastojali su ih zaštititi uvođenjem tajnih lozinki i obreda inicijacije. Međutim, kada karjem 16. stoljeća posla biva sve manje, počinju u svoja bratstva primati, ne bi li održali ugled, utjecajne ljude i izvan struke. Takvi su novi članovi često očekivali otkrivanje nekih drevnih skrivenih tajni.
To je i inače bilo vrijeme zanimanja za starine, graditeljstvo, alkemiju, okultizam, tajna bratstva i sl. Ljudi progonjeni iz političkih ili vjerskih razloga također su počeli tražiti utočište u takvim ložama i s vremenom je u njima počeo prevladavati broj novopridošlih - prihvaćenih slobodnih zidara, a članovi su se počeli međusobno nazivati braćom. Alati u ložama, kao i graditeljska vještina počinju dobivati simbolična značenja.

Posted Image

Takve lože održavale su sastanke u gostionicama prema kojima su u početku dobivale im ena. Na dan svoga patrona sv. Ivana (24.6.1717.) četiri lože iz Londona udružile su se u Veliku londonsku ložu iz koje već 1726. izrasta Velika loža Engleske. Kako stari šaroliki pravilnici loža nisu odgovarali novonastaloj situaciji, izradio se jedinstveni pravilnik. Svećenik Škotske crkve i doktor teologije, James Anderson, preradio je stare pravilnike i objavio novi pravilnik 1723. godine, prema njemu prozvan Andersonova Konstitucija. Njeno je značenje u tome što pored iznošenja povijesti slobodnog zidarstva, dužnosti i pravila, po prvi puta formulira obrasce slobodnozidarskih obreda i simbola.

Ti događaji uzimaju se za početak modernog (spekulativnog; simboličnog, za razliku od prvobitnog - operativnog) slobodnog zidarstva.

#5 Freya

Freya

  goddess of eydis

 • Član
 • PipPipPipPip
 • 8714 posts
 • LocationOsijek

Posted 08 Dec 2008 - 19:00

Proučavanjem svoje simbolike, izvorišta i tradicije, slobodni zidari zaokupljeni su do današnjih dana. Većina je takvih istraživača uvjerenja kako masonski simbolizam potječe iz najstarijih vremena. Vjerovalo se da su istine zavijene u alegorije i da se vjerske dogme, poznate samo uskom krugu ljudi, počinju prenositi u simboličnim formama.
Pri tome se pozivaju na egipatske misterije, eleuzinske i druge grčke misterije (Dionizove, Orfejeve, pitagorizam), mitraizam, rimske misterije, zatim na utjecaje templarske tradicije, kabalizma, rozenkrojcerstva, iluminatstva, alkemičara i sl. otuda i među samim masonima općeprihvaćena legenda o Hramu. Iz svega nabrojanoga preuzeli su slobodni zidari ponešto za svoje obrede i rituale.

Posted Image

Iz Engleske, preko Francuske, masonstvose vrlo brzo proširilo kontinentalnom Europom, pa je stiglo i na tlo habsburških zemalja. Na sjeveru, u Nizozemsku stiglo je neposredno iz Francuske i Engleske, kao i u talijanske gradove. U Den Haagu je 1731. godine Franjo Stjepan Lotaringijski uveden u masonstvo od strane jednog izaslanstva Velike lože Engleske - kao prvi iz kneževskih kuća u kontinentalnom dijelu Europe. Ženidbom s Marijom Terezijom (1736. g.) postao je 1745. godine njemačko-rimski car Franjo I., a na njegovu intervenciju neće biti proglašena enciklika Klementa XII. (1738. g.) protiv masonstva, kao ni ona Benedikta XIV. iz 1751. godine.

Ranije se mislilo kako je prvu masonsku ložu u Habsburškoj monarhiji, pod imenom U tri hvezd utemeljio grof Franz Anton von Sporck, u Pragu 1726. godine, no to je odbačeno. Za prvu ložu danas se uzima loža Aux Trois Canons, (kasnije: Zu den drei Kanonen) osnovana u Beču 1742. godine.
Prvi njezini članovi bili su strani diplomati u Beču, pripadnici visokog plemstva, jedan katolički duhovnik (Sigismund conte Gondola, iz poznate dubrovačke obitelji) i jedan draguljar iz Geneve, porijeklom Židov.
Osnutak lože ubrzao je osnivanje i ostalih loža i ekspanziju slobodnog zidarstva u Habsburškoj monarhiji.

#6 Sin

Sin

  Paladin of Eydis

 • Član
 • PipPipPip
 • 2485 posts

Posted 28 Dec 2008 - 18:37

Zaboravila si da masoni imaju sve tri svete knjige, ne samo Bibliju, imaju Bibliju, Talmud, Kur'An.... i volio bi da spomenes Loze Hrvatske, Zagreb, Osijek, Split, itd. :D

Iako Osjecka sluzbeno ne postoji, svi misle da je jos uvijek u funckiji... Zagrebacka loza je ziva i zdrava i radi.. :D

#7 Mshai

Mshai

  Vitez

 • Član
 • PipPipPip
 • 1425 posts

Posted 28 Dec 2008 - 19:31

Zagrebacka loza je ziva i zdrava i radi.. :D

Freya, jesi ti glasnogovornica zagrebačkih masona? Malo puno znaš o tome. :nope:

#8 Moontaylor

Moontaylor

  Vitez

 • Član
 • PipPipPip
 • 3012 posts

Posted 28 Dec 2008 - 20:35

Jel se pod njih isto ubrajaju Sionski Mudraci ?

#9 Freya

Freya

  goddess of eydis

 • Član
 • PipPipPipPip
 • 8714 posts
 • LocationOsijek

Posted 28 Dec 2008 - 22:06

Zaboravila si da masoni imaju sve tri svete knjige, ne samo Bibliju, imaju Bibliju, Talmud, Kur'An.... i volio bi da spomenes Loze Hrvatske, Zagreb, Osijek, Split, itd. :D

Iako Osjecka sluzbeno ne postoji, svi misle da je jos uvijek u funckiji... Zagrebacka loza je ziva i zdrava i radi.. :D


Znam, znam! Ali zar ja moram napisati baš sve? :laugh:

Evo, ja ću napisati nešto o Osječkoj loži.

Freya, jesi ti glasnogovornica zagrebačkih masona? Malo puno znaš o tome. :great:


Nisam! :lol: Ali imam gdje pročitati ponešto.

#10 Freya

Freya

  goddess of eydis

 • Član
 • PipPipPipPip
 • 8714 posts
 • LocationOsijek

Posted 28 Dec 2008 - 22:12

Jel se pod njih isto ubrajaju Sionski Mudraci ?


Ne.

#11 Guest_Psychaki_*

Guest_Psychaki_*
 • Gost

Posted 02 Jan 2009 - 02:23

Proučavanjem svoje simbolike, izvorišta i tradicije, slobodni zidari zaokupljeni su do današnjih dana. Većina je takvih istraživača uvjerenja kako masonski simbolizam potječe iz najstarijih vremena. Vjerovalo se da su istine zavijene u alegorije i da se vjerske dogme, poznate samo uskom krugu ljudi, počinju prenositi u simboličnim formama.
Pri tome se pozivaju na egipatske misterije, eleuzinske i druge grčke misterije (Dionizove, Orfejeve, pitagorizam), mitraizam, rimske misterije, zatim na utjecaje templarske tradicije, kabalizma, rozenkrojcerstva, iluminatstva, alkemičara i sl. otuda i među samim masonima općeprihvaćena legenda o Hramu. Iz svega nabrojanoga preuzeli su slobodni zidari ponešto za svoje obrede i rituale.


također se drži da je kritpta , grob oduvijek simbol najdublje posvećenosti u tajne masonskih saveza. stoga se, prema predaji novajlije, odnosno šegrti, koji žele pristupiti navodno moraju suočiti sa ulaskom u kriptu i tako pokazati neustrašivost. što se može povezati sa predodžbom pojave maskiranih ljudi u masonskim ritualima, labirintima hodnika kroz koje se uvode, pa čak i crno sukno kojim je obložena dvorana po propisima, je simbolično .

kult kripte i lijesa pokazuje usmjerenost, odnosno simboliku krajnjih, posljednjih stvari sa elementima orgijastične primitivne religioznosti, noćni obredi u čast rađanja , smrti , preobrazbe i uskrsnuća.
Izidine i eleuzinske misterije su se također tako odvijale noću, u mračnim pećinama, pa je bilo i tajnih skupina koje su se nazivale eleuzinskim. (...)
što doduše ide u prilog tome da podrijetlo masonskih skupina ne vuče nužno iz srednjovjekovnih cehova, već ima primitivnije izvore zbog povezanosti sa stanovitim ritualima.

#12 Taliesin

Taliesin

  Vitez

 • Član
 • PipPipPip
 • 3432 posts

Posted 02 Jan 2009 - 14:08

Odličan topik, svaka čast!

#13 Gost

Gost

  Iluminata Ultima

 • Član
 • PipPip
 • 822 posts

Posted 04 Jan 2009 - 01:21

također se drži da je kritpta , grob oduvijek simbol najdublje posvećenosti u tajne masonskih saveza. stoga se, prema predaji novajlije, odnosno šegrti, koji žele pristupiti navodno moraju suočiti sa ulaskom u kriptu i tako pokazati neustrašivost. što se može povezati sa predodžbom pojave maskiranih ljudi u masonskim ritualima, labirintima hodnika kroz koje se uvode, pa čak i crno sukno kojim je obložena dvorana po propisima, je simbolično .

kult kripte i lijesa pokazuje usmjerenost, odnosno simboliku krajnjih, posljednjih stvari sa elementima orgijastične primitivne religioznosti, noćni obredi u čast rađanja , smrti , preobrazbe i uskrsnuća.
Izidine i eleuzinske misterije su se također tako odvijale noću, u mračnim pećinama, pa je bilo i tajnih skupina koje su se nazivale eleuzinskim. (...)
što doduše ide u prilog tome da podrijetlo masonskih skupina ne vuče nužno iz srednjovjekovnih cehova, već ima primitivnije izvore zbog povezanosti sa stanovitim ritualima.

ehe he, dobit ćeš značkicu :love:

#14 Neqael

Neqael

  What the hell?!

 • Član
 • PipPip
 • 582 posts

Posted 03 Jul 2011 - 15:55

Oko 13 sati gledao sam jednosatni dokumentarac na History channel naslova Odgonetke prošlosti, vezano za moć i utjecaj masona.
Sve što više gledam, čitam o njima, shvaćam kako je to ustvari jedan krug narcisoidnih ljudi kojima je jako, jako u životu dosadno.

Stalno se neš priča o njima ali konkretno, koji je njihov cilj?
Čemu oni toliko teže da to još dosad nisu ostvarili?

Osim što oslikavaju novčanice, postoji li ijedna njihova "Grande Opera"
ili samo blebeću u tajnosti okruženi stotinama izmišljenih simbola.

#15 Freya

Freya

  goddess of eydis

 • Član
 • PipPipPipPip
 • 8714 posts
 • LocationOsijek

Posted 04 Jul 2011 - 18:57

Pa, suvremeni masoni nisu ono što su bili u vremenima kada su nastajali kada su zaista imali nekakvu svrhu.

#16 zmay

zmay

  Zmay

 • Član
 • PipPipPip
 • 1060 posts

Posted 28 Dec 2011 - 21:25

Možda malo dižem temu, ali me zanima, jel istina da u masonstvu uz kupolu uvijek ide i obelisk/piramida/stećak i sl stvari?

#17 Nea

Nea

  Fantasy-Hr Urednik

 • Član
 • PipPipPipPipPip
 • 11955 posts

Posted 28 Dec 2011 - 22:07

Imamo na portalu cijelu seriju članaka o masonima, a početkom siječnja nastavljamo dalje s njom. http://www.fantasy-h...lternativa/blog
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users